Vasile Grecu

Vasile Grecu, Constructor Dom Geodezic
  • Constructor și Administrator Red Dome Shelter, România

Am 60 ani, 17 ani am fost profesor de matematică  în Miercurea Ciuc, actualmente sunt administrator la RED DOME SRL. Activez ca lider adult în cadrul  Organizației Naționale Cercetașii României, Centrul local Orion Miercurea Ciuc, loc unde ”îmi încarc bateriile” alături de tinerii cercetași. Sunt președintele Asociației S.O.S. Țara Făgărașului, organizație care din 2005 până în prezent sprijină prin diverse proiecte dezvoltarea durabilă a meleagurilor natale.

Inf. pe facebook

https://www.facebook.com/SOSTaraFagarasului

https://www.facebook.com/raionultaranesc.tinutulfagarasului

https://www.facebook.com/Eco-Scout-Camping-Cop%C4%83cel-ESCC-113055020532509

Sunt iubitor de excursii montane.

De ce geodomuri?

Geodomul (domul geodezic, popular bolta) este un concept folosit din cele mai vechi timpuri în construcții. Simplist, este un poliedru care se apropie de forma semisferei. Geodomul prezintă multiple avantaje în raport cu o construcție clasică rectangulară: este mult mai rezistent la factori externi (încărcări cu zăpadă, vânt puternic, cutremure), reprezintă cel mai generos volum așezat pe o suprafața determinată, curenți de aer ce se formează în interior îi dă o eficiență energetică net superioară construcțiilor clasice.

Ce am adus nou in domeniu

Noutățile aduse de noi în acest domeniu (am lucrat pe un proiect de cercetare cu echipă  alcatuită din patru specialiști de la Universitatea Transilvania Brașov, Prof. Dr. Emil Stoica, Ing. Dr. Mircea Țierean, Ing Dr. Dinu Covaciu și Ing. Ioan Țoțu, completată cu o echipă de lucru din Miercurea Ciuc) sunt legate de modularitate, modul de imbinare și asamblare al elementelor triunghiulare sau trapezoidale care îl compun, sistemele de prindere dintre module. Folosind o îmbinare semicilindrică flexibilă între elemente,  reperele primare folosite se reduc la două tipuri, se reduce substanțial timpul de producere a modulelor și foarte important, se reduce substanțial timpul de montare a structurii la locul amplasării. In plus majoritatea structurilor geodom realizate de noi se pot demonta ușor și reasambla în altă locație.

Nu în ultimul rând precizez faptul că montarea lor nu necesită fundație iar după demontare locul rămâne intact (de exemplu refugiile montane din Munții Făgăraș sunt de peste 10 ani montate fără prindere de sol) . Produsele de grădină pot fi amplasate pe gazon, in curte sau chiar pe terasele de pe acoperișul blocurilor. Ne dorim astfel să contribuim la dezvoltarea grădinăritului urban în marile orașe.