- Trainer
RoGBC , România
Am o experiența de peste 20 ani in sectorul construcțiilor, timp in care am avut oportunitatea de a lucra atât in proiectare, in execuție cat si in partea de cost si Project management, ceea ce imi conferă o vizibilitate de 360 grade asupra aspectelor ce guvernează aceasta industrie cat si a implicațiilor care se reflecta pe piața construcțiilor.
Interesul meu atât profesional cat si personal au fost materializate prin cercetari legate de aspectele de sustenabilitate energetica, scăderea consumului energetic si reducerea impactului activităților de construcții si rezultatele acestora asupra mediului înconjurător.
Din 2008 pana in 2019 am lucrat ca șef al departamentului de construcții din cadrul Erste Group Immorent, divizia de consultanta tehnica a Erste Group, analizând, evaluând, si urmărind pana la finalizare diverse proiecte de construcții finanțate de BCR sau Erste bank
In 2010 si 2011 ani am facut parte din Consiliul Director al RoGBC, aducând‐mi contribuția la promovarea
si participând activ la crearea unui mediu mai “verde”. In 2012 am fost numit Președinte al RoGBC, o asociație non-profit (http://www.rogbc.org/ro/acasa), apolitica, formata din organizații active in toata tara. Organizația promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri (de la faza de design, construcție pana la operare si deconstruire)
Cred in echilibrul intre ceea ce dai si ceea ce primești si de aceea, viziunea mea este de a actiona in armonie cu ceea ce ne oferă mediul înconjurător, pentru a creea un sistem echilibrat, sustenabil pe termen lung care sa ofere un nivel de confort pentru toate elementele implicate.
Cred ca prin implicare si exemplu personal, contribuția fiecăruia poate duce la o schimbare in percepție si atitudine, din care sa avem cu totii de beneficiat.
Am facut parte din Comisia de acordare a etichetei ecologice Eco_Label, din cadrul Ministerului Mediului (2010-2013), ocazie cu care am participat la certificarea unui numar de produse. Am coordonat proiectul “Eco‐Biblioteca – Cacica” proiect inscris in programul de certificare “Living Building Challenge”. Acesta este standardul de performanță cel mai riguros legat de construcții si mediul construit. Acesta solicită crearea de proiecte de construcție care, la toate nivelurile operează cat se poate de curat, frumos și eficient, integrat in arhitectura naturii.
Pentru a fi certificat în “Living Building Challenge” proiectele trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de performanță ambițioase, care se monitorizează pe o perioada de 12 luni de ocupare si operare continua. Acestea sunt, printre altele, consum energetic net zero, zero deșeuri si zero apa contaminata trimisa inapoi in mediu. Pana in prezent exista doar 5(cinci) clădiri care au primit aceasta certificare. De asemenea, in ,linie cu politicile “verzi “ ale RoGBC cat si ale World GBC si a directivei 2020 a EU.
Predau, începând din 2014, in cadrul programului de certificare RoGBC, cursul “Materiale Sustenabile”