Vopsea ecologică pe bază de… făină :)

Vopseaua ecologică pentru lemn, numită și « vopsea suedeză » sau « vopseaua pe baza de făină de grâu » este o vopsea făcută în casă, ușor de preparat, non toxică, durabilă și foarte economică.

Vopseaua de făină, este compusă din apă, săpun, ulei de in, pigmenți, sulfat de fier (un aditiv alimentar) și făină (probabil ați ghicit ?)
Aceasta vopsea ecologică oferă rezultate foarte bune, necesită puțină întreținere si poate dura între 8 si 10 ani.

vopsea-ecologica-pe-baza-de-faina

Fabricată din ingrediente simple, ea se prepară ușor și are un excelent raport calitate /preț.

Înapoi la rădăcini

Dispăruta la începutul anilor 60 pentru a face loc vopselelor industriale, vopseaua de faina și redescoperirea acesteia a creat furori in unele țări din Europa. Ușor de înțeles când luăm în considerare valoarea sa istorică, ușurința de pregătire, accesibilitatea, non toxicitatea și durabilitatea ridicată!

Unde o folosim?

Vopseaua de făină se folosește numai pe lemn, fie el nou sau vechi si curățat in prealabil. Această vopsea ecologică este ideală pentru vopsirea suprafețelor exterioare verticale din lemn: garduri, uși și ferestre etc. Nu este recomandat pentru suprafețe orizontale, cum ar fi terasele, deoarece vopseaua se va spăla și se va uza prea repede.

Poate fi folosită și în interior, pe suprafețe din lemn si în acest caz, nu este nevoie să adăugați sulfat de fier la rețetă, deoarece el acționează ca un fungicid (împiedică putrezirea lemnului) și nu este necesar în interior.

Rețetă

Pentru a obține 10 litri de vopsea ecologică de făină, care poate acoperi aproximativ 35 de metri pătrați pe strat aplicat, avem nevoie de:

  • 8 litri de apă
  • 650 g făină albă
  • 2,5 kg colorant de pământ sau oxid de fier
  • 250 g de sulfat de fier
  • 1 litru de ulei de in
  • 100 ml săpun negru sau săpun incolor pentru vase.

Pregătire

Într-un recipient mare, metalic, se fierb 7 litri de apă din cei 8.

Pana când apa fierbe, diluați făina în litrul de apă rămas apoi turnați amestecul în apa clocotită și dați la fiert, la foc mic timp de încă 15 minute amestecând in continu.

Adăugați pigmenții și sulfatul de fier și continuați sa amestecați timp de 15 minute.

Se adaugă uleiul de in și se amestecați încă 15 minute.

Se adaugă săpunul lichid, se amestecă bine, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Vopseaua este gata de utilizare. Dacă pare prea vâscoasă sau groasă, diluați conținutul cu puțină apă până ajungeți la consistenta dorită.

Sfaturi

Nu aplicați vopseaua la soare sau pe lemnul umed. Temperatura la aplicare trebuie să fie de peste 5°C.

Pentru lemnul nou, se recomandă utilizarea unui grund format din vopsea diluată cu 15-25% apă.

Folosiți o pensulă, aplicați un prim strat subțire si uniform. Vopseaua se va usca în mai puțin de o oră insa este recomandat sa așteptați cel puțin 24 de ore pentru a aplica un al doilea și ultim strat.

Se recomandă aplicarea unui nou strat de vopsea la aproximativ doi ani de la prima aplicare. Acest pas va proteja lemnul timp de aproximativ zece ani.

Un mixer mecanic poate fi utilizat în timpul preparării, pentru a obține o consistență netedă.

Uneltele de lucru vor fi curățate cu apă.

Cu cât pigmentul este mai închis la culoare, cu atât va rezista mai bine în timp.

După 8-10 ani, curățați lemnul cu apă si săpun și reaplicați două straturi de vopsea.

Conservarea vopselei

Vopseaua de faină se va păstra timp de una până la două săptămâni dacă este la rece și dacă nu intră în contact cu aerul. Înainte de a fi refolosita trebuie bine amestecată. Este de preferat ca această vopsea să fie preparată în momentul în care începeți lucrările.

Eu personal nu am folosit-o încă dar o voi folosi in viitorul apropiat. Recenziile pe care le-am citit ( de ordinul zecilor) au fost toate pozitive.

O sa vin cu un update personal cât mai curând ?

Author

  • Vivi Livi

    "Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor", spunea Brâncuși. Vreau să fiu, să simt, să trăiesc, să explorez, să experimentez... Spontană și mereu în căutare de nou, am început să rezonez cu ecologia, să realizez că lucrurile simple ne pot aduce un anumit nivel de liniște interioară în urma cu ceva timp. Am venit în lume pentru a fi în serviciul ființei umane, pentru a face conexiunea între oameni, pentru a evolua, pentru a iubi și poate pentru a scrie...? Scriind pentru voi, eu mă îmbogățesc, mă cultiv, învăț și mai trec un nivel din jocul vieții. Să fim binecuvântați cu toții!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *