Am cunoscut-o pe doamna Tamara, producător și furnizor de var tradițional, în momentul în care am avut nevoie de acest material, pentru proiectul meu, „Leagăn Pentru Suflet”.
Cu o voce extrem de voioasă mi-a dat detalii despre var și despre transportul acestuia (eu având nevoie în județul Mureș, dumneaei fiind producător în Neamț)
‘’Este o tradiție moștenită de la străbunii mei, transmisă din generație în generație și sper să fie dusă mai departe de copiii mei’’.
spune doamna Tamara
Ce este varul tradițional?
Cu toții îl cunoaștem, însă puțini știm ce este cu adevărat varul şi care este procesul de fabricare al acestuia și cât de important este în construcția și finisarea caselor vii.
Îl numim tradițional deoarece piatra care este adusă din muntele de carieră din Bicaz Chei, Jud Neamț, de la o anumită cota înălțime, este o rocă ce nu conține săruri, fiind ideală pentru var.
Următoarea etapă este încărcarea cuptoarelor proprii, de 5 tone, cu această rocă. Peste rocă se pune un înveliș făcut din amestec de praf de var cu paie și apă. Amestecul rezultat se pune deasupra cuptorului, lăsându-se găuri de jur împrejur, pentru a permite flăcărilor să iasă la suprafață. Acest proces permite ca temperatura să ajungă în 48 de ore la peste 2000°C. Astfel, pietrele se vor transforma în bulgării de var, (varul nestins – CaO) apoi se vor stinge cu apă în lăzi de lemn, obținându-se astfel varul stins Ca(OH2).
Varul doamnei Tamara este fără adaos de chimicale, întăritori sau alți lianți care ar face din var un produs mai puțin ecologic.
La ce îl folosim?
Varul este un material natural utilizat în industria construcțiilor, în metalurgie, pentru stabilizarea solurilor, în agricultură s.a
1. În construcții:
Mortarul pe baza de var este considerat un mortar Premium, utilizarea acestuia aducând o serie de avantaje:
- Asigură zidului o porozitate ridicată, astfel încât pereții pot respira;
- Igienizează și dezinfectează, asigurând protecția fața de bacterii, prevenind astfel degradarea;
- Oferă o aderență bună, fiind în mod natural un material cleios;
- Preia cu brio mici șocuri seismice datorită elasticității sale;
- Este ușor de aplicat și se comportă foarte bine la umezeală;
- Este un material durabil cu proprietăți de auto reparare relativ simple, în cazul fisurilor ce pot apărea de-a lungul timpului.
2. Stabilizarea solului cu var:
- Varul măcinat nestins se utilizează ca agent în stabilizarea solurilor argiloase pentru realizarea terasamentelor de drumuri și a platformelor industriale, în funcție de caracteristicile solului și umiditatea acestuia. Folosit în dozaje corespunzătoare, varul amestecat cu argilă, stabilizează solul.
De asemenea, solul tratat cu var devine dur, umiditatea scade și este mai ușor compactabil, îmbunătățindu-se astfel soliditatea și stabilitatea acestuia
3. Varul în aplicații privind protecția mediului și agricultura:
- Varul tratează, în diversele sale forme, apele reziduale industrial, ajutând astfel natura să–și refacă echilibrul în urma intervenției umane.
- Varul purifică apa în stațiile de tratare înainte ca aceasta sa fie furnizată rețelelor urbane.
- Varul curăță si dezinfectează fiind folosit de agronomi în diverse combinații la stropitul plantelor si al pomilor fructiferi.
Concluzie:
Varul se face cu multă trudă, necesitând cheltuieli cu combustibilul care se consumă în cantități industriale, mâna de lucru pentru a scoate piatra din carieră, zilele și nopțile de pază lângă foc, stingerea varului, ambalarea etc. Cu toate acestea, doamna Tamara continuă să producă var, și, mai mult de atât, își dorește ca în viitor, copiii dumneaei să facă acest lucru. „Nu pot să las deoparte meseria din care au trăit strămoșii mei, din care am crescut și din care mi-am crescut copiii” ne împărtășește doamna Tamara.
Etapele prin care trec vărarii, până să ajungă la produsul finit, sunt multe: autorizație, impozite, lemne, piatra potrivită şi nu în ultimul rând muncă; multă muncă si nopți nedormite, pentru că varul are un rol important în construcția și finisarea caselor și nu poate să fie de calitate slabă. „Dacă s-a stins focul, riscăm ca varul să fie de proastă calitate, să conțină piatră nearsă”, spune doamna Tamara.
Mai jos găsiți un mic tutorial ce dezvăluie o parte din acest lung proces de fabricare:
Dacă îți place acest articol trimite-l și prietenilor tăi, să vă bucurați împreună! 🙂
Este adevărat că se poate folosi varul (am auzit că este var hidraulic) ca să dăm peste construcție de lut, să nu mai fie nevoie de țigle sau altceva?
Bună Ana, varul hidraulic este un liant pulbere, care se obține prin arderea calcarului
Acest var are priză lentă. Betoanele și mortarele pregătite pe baza varului trebuie să se întărească primele zile doar în aer liber și nu pot fi păstrate în apă sau la umiditate mare timp de 7-21 zile. În comparație cu varul aerian, rezistența varului hidraulic este mai mare și acesta poate fi folosit și în condiții umede după întărire adică pe exterior, inclusiv pe clădire in pantă.
Dacă e ok sau nu pe post de acoperiș nu putem spune.
Nu poți acoperi casa cu var hidraulic însă poți să-ti faci chiuveta, dușul, cada de baie sau piscina. Pe casă pui țiglă.
Ceva-ceva ai auzit bine dar nu destul.
Mai multe informații despre cum se poate acoperi Dom-ul, se vor regăsii în Summit-ul Online despre Domuri Geodezice care va avea loc în perioada 8-16 Octombrie 2021.
Toate detaliile le puteți afla accesând următorul link: https://casevii.ro/summit