Casă din saci de pământ – ecologică și economică. Pe scurt: EARTHBAG

Inițiativele la construcții  ecologice se înmulțesc in fiecare zi şi nu mare ne e mirarea când descoperim tot felul de soluții la care nu ne-am fi gândit niciodată. Deseori, soluția se află sub picioarele noastre, așa cum a dovedit Nader KHALILI cu tehnica sacilor de pământ, tehnică ce în trecut era folosită şi în timp de război pentru crearea adăposturilor.

earthbag_casa_din_saci_de_pamant_4
Casa din saci de pământ

Casă ecologică și economică

Această construcție poate atipică pentru majoritatea, numită Earthbag, a fost inventată de KHALILI, un arhitect iranian. Construită folosind tehnica de bio-construcție Super Adobe, această casă de pământ este cu adevărat economică, deoarece majoritatea materialelor provin din sol!

Nader KHALILI a fondat în 1991 Institutul Cal-Earth pentru a experimenta și promova acest tip de locuințe atipice. El a construit astfel un sat format exclusiv din eco-domuri, precum și un model mult mai spațios numit Earth-One, cu un confort mai modern.

Locuință ușor de asamblat

Această casă necesită foarte puține materiale de construcție, ceea ce îi menține costul redus, fiind în același timp o casă ecologică și economică. Deci, pentru o astfel de construcție, aveți nevoie ca materie primă de saci umpluți cu pământ, nisip, arină sau orice altceva puteți găsi în apropierea șantierului, plus (opțional) var pastă ca liant între materiale.

Pași de urmat:

Pentru început, trebuie făcută o fundație adecvată, deoarece acest tip de construcție este grea. În funcție de ceea ce doriți să construiți şi de grandoarea proiectului, se sapă un șanț pe fundul căruia este indicat să se pună un tub de dren, urmând un rând generos de piatră de râu rotundă sau refuz de ciur- asta pentru a avea costuri cât mai mici. Se continuă fie direct cu saci umpluți cu pământ și pietre, fie cu câteva straturi de piatră zidită – asta pentru a evita ca umezeala din casă să fie prea ridicată pe termen lung. În același timp, sunt mulți oameni care pun sacii de pământ  direct peste rândul de pietre din șanț (depinde foarte mult de climatul zonei în care se construiește)

Cum se lucrează cu rezistența la umezeală

Peste aceste prime 2,3 rânduri de fundație se va pune un strat de hidroizolație (folie bituminoasă spre exemplu) pentru ca umiditatea să nu afecteze sacii. Ridicarea pereților poate începe prin umplerea sacilor cu pământ umezit în prealabil. Se pot folosi sacii de rafie sau, la preț mai mic, saci din plasa pentru legume, care nu sunt tocmai cei mai ecologici, însă se vor folosi în total doar câteva zeci de kg de rafie. Ca să îți faci o idee, la o  locuință clasică se folosesc sute sau chiar mii de kg de ciment. Cred că putem considera totuși că este un compromis echitabil pentru mama natură. De altfel, se pot folosi şi saci de cânepă sau din alte materiale naturale; totul depinde de buget 🙂

Cum se creează structura de rezistență a casei

Pentru o rezistență sporită în timp între fiecare rând de saci se va pune sârmă ghimpată. Dacă lățimea pereților se face din două rânduri de saci, sârma ghimpată se va pune în forma de infinit sau 8 culcat sau șerpuită în dublu  – cum doriți să-i spuneți 🙂 . De asemenea, sacii vor trebui tasați foarte bine. Astfel, pământul bine tasat se va comporta precum pământul stabilizat mecanic (pe YouTube se găsesc filmulețe referitoare la această tehnică).

În cazul unei case rectangulare, pentru pereții cu o lungime mai mare de 3 metri, este recomandată amplasarea unor contraforți ce au rolul de a mări rezistența structurii.

earthbag_casa_din_saci_de_pamant_3
Structură de rezistență

Este recomandat ca ușile şi ferestrele să se monteze odată cu ridicarea pereților, lăsându-se spații adecvate pentru tâmplărie; ele pot fi şi tăiate ulterior însă acest lucru v-ar putea îngreuna sarcinile. Deasupra fiecărei uși/ferestre se va pune grindă de susținere – buiandrug. De asemenea, este important ca această casă să fie bine ventilată. Pământul utilizat are nevoie să se usuce corect pentru a nu dezvolta bacterii în viitor.

Odată ce pereții casei au fost montați, nu mai rămâne decât să faceți acoperișul

Aici aveți posibilitatea fie să faceți unul clasic din lemn fie să continuați construcția în forma de dom adică să o închideți semi-rotund tot cu saci.  Pentru climatul României este totuși indicat ca acoperișul să fie mai degrabă clasic decât cu închidere semirotundă la casele din pământ.

Acoperișul trebuie să iasă in exteriorul pereților cu aproximativ 60 de centimetri pentru ca aceștia sa fie protejați de intemperii.  Acesta se va izola corespunzător cu lână, perlit sau orice altceva doriți.

earthbag_casa_din_saci_de_pamant_6
Acoperiș casă din saci de pământ

Cum se realizează tencuiala

Este pasul ce va asigura că ansamblul este etanș.  Aici puteți opta pentru tencuiala de lut atât exterior cat şi interior, însă cu rețete diferite. Puzderia de cânepă poate fi un aliat de nădejde în finisarea acestei locuințe.

Cum se finisează pardoseala

Pentru ca pardoseala să fie bine izolată se va pune un strat de pietriș mărunt, apoi un strat de sticle (va trebui să faceți turul  barurilor din zona sau a containerelor de sticlă 🙂 ) apoi iarăși pietriș și apoi un strat generos de lut cu puzderie de cânepă. Aceasta este varianta pe care eu o știu însă cu siguranță există și altele.

Despre instalații

Pentru instalații se pot amprenta pereții în locurile în care dorești să treacă acestea. Dacă se dorește trecerea prin pereți, se va îngloba o țeavă de diametrul dorit în stadiul incipient al construcției sau (pare a fi mai complicat) se va face ulterior.

Odată ce casa este construită, ea poate fi total responsabilă din punct de vedere ecologic. Prin urmare, puteți utiliza energii regenerabile precum solare, eoliană, etc.

Motive pentru a adopta aceasta tehnică:

  • Costuri reduse: majoritatea materialelor le avem sub picioare, costurile unei case din saci de pământ fiind situate între 90 si 150 lei/m², în funcție de ce doriți să „băgați” in ea ( ferestre/uși noi sau reciclate spre exemplu)
  • Creativitate: se pot construi forme organice fără dificultate
  • Anotimpul: se poate construi oricând deoarece condițiile meteorologice nu sunt importante
  • Rapiditate: 4 persoane pot ridica aproximativ 2 rânduri de saci/zi în cazul unei case de 100 m2 ,
  • Uscare relativ rapidă: se lucrează cu un pământ semiumed.
  • Rapiditate și tihnă în același timp: construiești exact cât poți sau cât ai chef într-o zi, reluând lucrările când dorești.
  • La acest tip de construcție totul este relativ! De la fundație la acoperiș, vă puteți lăsa imaginația, creativitatea sau experiența să-şi spună cuvântul, nimic fiind „bătut in cuie” 😉

Nader Khalili, părintele acestei inovații s-a stins in 2008. Cu această casă din saci de pământ, Ecologică și economică totodată, cu siguranță și-a atins scopul în această viață oferind multor oameni un acoperiș deasupra capului.

Emil NUNA, una dintre persoanele care a construit o minunăție de casă de vacanță din saci de pământ în urma cu 4 ani, susține că tehnica este foarte bună și că dacă ar fi să o ia de la început ar adopta-o din nou. Un aspect important, susține el, este ca hidroizolația să fie bine gândită pentru ca durabilitatea casei să fie pe măsura așteptărilor. 

Emil a ales ca fundație externă piatră plată zidită cu mortar de var și nisip şi nu a folosit ciment deloc. Pentru acoperiș a optat pentru unul verde pe structura de lemn rotund de mesteacăn. Construcția integrală a fost făcută cu două tehnici diferite – una cu saci, alta cu paie cu furca. În acest articol am vorbit doar despre sacii de pământ.

Găsirea oamenilor cu brațe puternice si condiție fizică pentru umplerea şi poziționarea sacilor este un aspect important înainte de demararea șantierului.

La întrebările:

  • Sacii după ce regulă au fost umpluți?
  • Ce umiditate a avut pământul?
  • Ce tip de pământ?

Emil a răspuns:

Cântăriți din ochi, pământ din grădină, argilos, după ce am înlăturat stratul de deasupra, amestecat cu nisip de carieră, mai la îndemână in zonă, umezit. Între straturi sârmă ghimpată, sacii umpluți sus cu pământul manipulat in găleți. Nu a funcționat amestecarea in betoniera. Brațe vânjoase şi răbdare. Mici unelte, cum ar fi maiuri diferite, o tablă pe care să stea cei de pe zid, peste sârma ghimpată ajută.

Acest articol nu conține un interviu ci doar informații, fotografiile atașate fiind încărcate cu bunăvoința și acordul proprietarului.
De asemenea, tehnica poate fi diferită, mai simplă sau mai complexă, în funcție de șantier.

Atașat, găsiți un video in limba română şi din Romania a unei case din saci de pământ, care vă va conduce către mai multe informații.

Ce părere aveți despre acest tip de locuință?
Ați fi gata să trăiți într-o astfel de casă?

Sursă foto: Emil Nuna

Author

  • Vivi Livi

    "Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor", spunea Brâncuși. Vreau să fiu, să simt, să trăiesc, să explorez, să experimentez... Spontană și mereu în căutare de nou, am început să rezonez cu ecologia, să realizez că lucrurile simple ne pot aduce un anumit nivel de liniște interioară în urma cu ceva timp. Am venit în lume pentru a fi în serviciul ființei umane, pentru a face conexiunea între oameni, pentru a evolua, pentru a iubi și poate pentru a scrie...? Scriind pentru voi, eu mă îmbogățesc, mă cultiv, învăț și mai trec un nivel din jocul vieții. Să fim binecuvântați cu toții!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *