Ce este cobul și care sunt avantajele lui?

Cobul este un amestec de pământ, apă, paie și nisip, amestecate si modelate manual, fără cofraje sau compresare, fără echipamente mecanice si fără aditivi chimici. Cobul exista de când lumea, trecând cu brio prin multe teste naturale sau umane, trăinicia lui fiind dovedită pe deplin în toată lumea.

Casă din cob
Casă din cob

Cobul este una dintre multele metode pentru a construi cu pământ. Construcția cu cob este considerata ca fiind cel mai simplu mod de-a construi deoarece, el poate fi modelat după gusturile fiecăruia, dând naștere formelor organice: pereți rotunjiți, bolti si arcade, fiind o experiență senzorială și estetică, asemănătoare cu olăritul deoarece avem posibilitatea de-a crea exact ce forma dorim, imaginația fiind singura limită ?  

Cu cob se poate construi în climate reci și umede, rezistența acestuia la ploaie și frig făcându-l foarte potrivit pentru mai toate zonele.

Aspecte importante in construcția cu cob.

Ca orice alta locuința, clădirile din cob au nevoie de acoperișuri bune, fundații potrivite și neapărat un drenaj în jurul acestora pentru a le apăra de apă și alți factori naturali. În mod tradițional, pereții din cob sunt izolați cu o tencuială pe bază de var și trebuie să aibă o grosime minimă de 30 de centimetri pentru a oferi o izolație adecvată. Fiind ignifug, cobul poate fi folosit pentru construcția de cuptoare, sobe etc.

Ce forme si ce dimensiuni se pot construi din cob?

Casa poate fi cât de mare se dorește și poate să aibă și forma pătrată, nu neapărat rotunda însă, sa nu uităm că în natură nu găsim forma pătrată deci, trebuie să o obținem noi, fie prelucrând copacul în scânduri, fie sculptând pătrate în piatră pentru un zid ș.a.m.d. Tendința pământului de a fi curbat și sculptural oferă pereților din cob o calitate estetică pe care nu o putem obține cu ușurința din alte materiale. Dacă totuși se dorește o casa pătrată din cob, aceasta nu e imposibil de realizat, însă manopera va dura ceva mai mult si efortul fizic poate fi mai mare.

Concluzie

Aceste case sunt vii, ele sunt concepute să respire, absorbind umiditatea când e nevoie si eliberând-o când aerul este uscat.

Author

  • Vivi Livi

    "Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor", spunea Brâncuși. Vreau să fiu, să simt, să trăiesc, să explorez, să experimentez... Spontană și mereu în căutare de nou, am început să rezonez cu ecologia, să realizez că lucrurile simple ne pot aduce un anumit nivel de liniște interioară în urma cu ceva timp. Am venit în lume pentru a fi în serviciul ființei umane, pentru a face conexiunea între oameni, pentru a evolua, pentru a iubi și poate pentru a scrie...? Scriind pentru voi, eu mă îmbogățesc, mă cultiv, învăț și mai trec un nivel din jocul vieții. Să fim binecuvântați cu toții!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *