În multe situații alegem să nu cerem ajutor atunci când nu știm cum să procedăm într-o situație nouă, pentru că imediat în minte apare: “Ce-o să creadă despre mine? Că nu sunt în stare? Mai bine fac cum știu.“
În rândul prietenilor mei aud adesea: „Pot și singur! Trebui să să mă descurc singur!”
”Oook …”, răspund eu.
Cred că lucrurile sunt puțin neclare aici. Pentru unii dintre noi, a cere ajutor înseamnă că nu suntem capabili să facem un lucru….mda…e de înțeles, dacă atunci când eram copii ni s-a tot spus: ’’Ia-ți singur! N-ai două mâini și două picioare? Poți să faci și singur! ”Sau mai rău : ”Ești chior, nu poți să-ți iei tu? Ești incapabil?” Cred că ai prins ideea… Este aproape imposibil să ceri ajutor dacă în repetate rânduri ți s-au spus lucruri care te-au făcut să te simți incompetent atunci când ceri ajutor. Are sens să mai vorbim despre faptul că nu știm să lucrăm în echipă sau să colaborăm?! Că suntem în competiție cu ceilalți inclusiv cu noi înșine?
Nimeni nu este în competiție cu nimeni. Nici cu el însuși
Poate că prea puțin ne este clar că, de fapt nimeni nu este în competiție cu nimeni, că fiecare are locul său, unic. Că toți suntem unul, de fapt. Nu suntem nici mai buni nici mai puțin buni decât ieri, alaltăieri, acum 10 ani. Suntem doar diferiți, în altă etapă, poate altă viziune, alte abilități.
Se înțelege deja că oamenii care se feresc să ceară ajutor ca să nu fie catalogați drept ‘’incapabili’’, preferă să facă totul singuri, chiar adacă ar dura 10 ani ceva, iar cu ajutor ar fi terminat în 2 luni! Căci da, așa nu va mai spune nimic rău despre ei…oare?! J
Dacă ne gândim că mulți oameni au pe lângă ei asistenți, angajați, colaboratori, mentori, oare lor nu este frică să fie catalogați drept “insuficient de buni?” … ce spui despre asta?
Să știi să ceri ajutor este o artă
Să știi să ceri ajutor este o artă, dacă mă întrebi pe mine. Pentru că trebuie să știi cui, să alegi persoana potrivită, profesorul, mentorul, numește-l cum vrei – care să te ajute exact pe ceea ce ai nevoie, să înțeleagă mesajul pe care tu îl transmiți. Să se simtă și el sau ea la rându-i foarte bine în timp ce te ajută. Adică să alegi omul pasionat de sarcina pe care tu o delegi!
Dacă ai vrea să construiești o casă, de exemplu. Te apuci de unul singur și cu siguranță ai șanse să o termini…la un moment dat. Însă, dacă ceri ajutor unui constructor care deja are experiența aceasta o poți termina mult mai rapid.
Te cred, nu este ușor… însă încearcă pe cât posibil să faci asta în mod conștient! Te vei simți ca un lider, pentru că, în realitate asta ești! Când știi ce să ceri, cui să ceri, cum să ceri, îți dovedești că ești capabil pe a rezolva rapid și eficient un task, să-ți îndeplinești un vis, o dorință.
Când (cred că) cer ajutor? 🙂
Te cred, nu este ușor… însă încearcă pe cât posibil să faci asta în mod conștient! Te vei simți ca un lider, pentru că, în realitate asta ești! Când știi ce să ceri, cui să ceri, cum să ceri, îți dovedești că ești capabil pe a rezolva rapid și eficient un task, să-ți îndeplinești un vis, o dorință.
Când (cred că) cer ajutor? 🙂
În general cred că în situațiile noi, pe care nu le știu. Mai cer ajutor când am multe de făcut și nu vreau să mă simt copleșită. Accept orice fel de ajutor dacă asta ar însemna să nu-mi pun energia pe ceva care nu este o prioritate pentru mine.
Să zicem că vreau să lipesc un autocolant pe o ușă din lemn. Am ca variante să caut pe youtube sau alte site-uri filmulețe despre cum să fac asta, să caut tips and triks pe subiectul acesta și posibil să aflu foarte multe lucruri, multe de care nici nu aș avea nevoie.
Dacă aș vrea să fiu rapidă și eficientă, aș suna un prieten care știu că face sau a mai făcut asta, să îmi spună la ce să fiu atentă, ce greșeli majore aș putea face și în câteva minute aflu tot ce îmi trebuie.
Nu mai zic că dacă aș căuta pe youtube 3 filmulețe, informațiile din ele se pot repeta. În plus…risc să mă mai uit și la altele și poate trec două ore până să fac același lucru pe care l-aș rezolva în câteva minute cu un telefon. Plus, prietenului meu cred că i-ar face plăcere să ajute, eu aș face altceva cu timpul. Ar fi un win –win. Plus… data viitoare când ne întâlnim vom avea ce povesti :).
E greu să fii într-o extremă sau alta. Adică, să nu ceri ajutor te poate face ineficient în cele din urmă. Lucrurile se mișcă mai încet și poate nu la fel de bine ca atunci când este cineva alături. Acceptă faptul că o părere avizată poate fi benefică, acceptă că mai ai multe de învățat și asta o faci de la oameni care știu acele lucruri mai bine decât tine. Asta nu înseamnă că tu ești incapabil, ci, că tu te pricepi la acest moment la unele lucruri și alți oameni la alte lucruri.
Cer ajutor ca o formă de colaborare sănătoasă sau mă afund în anxietate, delăsare?
A cere ajutor să vezi o situație și din alt unghi, să ceri o părere, să înveți mai rapid ceva nu este totuna cu a sta 10 ore pe canapea (sănătos fiind) și să îi ceri persoanei cu care locuiești să te servească la pat cu semințe, bere, suc, apă, mic dejun, prânz, cină, eventual să meargă și la baie în locul tău. Acela nu este ajutor, este lene, delăsare, depresie, demotivare, cum vrei tu să o numești, oricum total diferit de ajutor, de colaborare!
Este perfect să formezi o echipă cu cineva, să realizați proiecte împreună sau să vii cu idei și alții să le pună în practică pentru că tu ești bun la idei și altul la realizat. De exemplu, eu poate, pot face schițe foarte reușite cu scaune de bucătărie, însă nu aș ști cum să le confecționez. Evident aș cere ajutor cuiva care știe să facă deja asta foarte bine, care cunoaște lemnul, uneltele de lucrat cu el, etc .
A colabora înseamnă a crește împreună
A face ceva cu ajutorul altei/altor persoane înseamnă să îți oferi șansa ție și celorlalți de a crește. Tu rezolvi mai repede sau înveți mai repede o situație, iar ceilalți au satisfacția că au ajutat, se simt împliniți, își arată prietenia sinceră.
Tu știi să ceri ajutor? Oferi ajutor?
P.S. Apropo de a cere ajutor, de colaborare, de nou și de construirea unei case într-un mod eficient, conștient. Îți lansez aici invitația de a te înscrie la primul SUMMIT online despre DOMURILE GEODEZICE din Romania. Intră pe www.casevii.ro/summit