A fost un moment în viața mea în care am realizat cât de greu îmi este să primesc și să ofer în cele mai multe situații, de aceea am ales astăzi să împart cu voi ideile mele despre voluntariat. Deseori simțeam ca un nod în stomac sau în gât când era vorba despre a primi sau a dărui, fie că era vorba despre ceva material sau de efecțiune, un zâmbet sincer, o îmbrățișare și astfel blocam energia în mine, îmi cream anxietate, panică, frici. Asta se întâmpla când nu eram atentă, iar mintea prelua controlul și mă ducea în programele pe care le-am preluat și le-am hrănit ani de zile: ‘’nimic nu e gratis’’, ‘’trebuie să muncesc mult pentru bani, din greu’’ , ‘’fiecare pentru el’’ și alte zeci astfel de afirmații pe care le-am cules și le-am dus mai departe drept principii ale mele, m-am identificat cu ele.
Când am început să observ acest mecanism, când am acordat atenție și nu m-am mai identificat cu programele mele, când am ales să fac altfel decât ‘’am fost programată’’ am observat că lucrurile au stat diferit, că banii au venit ușor, cu drag, cu bucurie, că relațiile au devenit din ce în ce mai sincere și mai armonioase. Dar da, mai întâi am oferit. Am oferit tot ce am avut mai bun cu generozitate, așa cum mi-ar fi plăcut să primesc. Generozitatea este ceea ce nu am știut să hrănesc și pe care acum învăț să o observ, să o cresc cu iubire și răbdare ca pe un copil.
Voluntariatul este unul dintre modurile care m-a ajutat să-mi arăt generozitatea și să-mi ‘’cresc inima’’. Cred că este un termen modern pentru ceea ce înseamna cândva claca, activitate pe care străbunii noștri o practicau cu drag, ca un lucru absolut firesc. Acum poate că are forme și întrebuințări diverse, cumva adaptate secolului 21, însă ideea de bază este aceeași: îi ajutăm pe alții să crească pentru că așa creștem și noi.
Tu lucrezi pentru bani sau pe bani?
Fac o mărturisire: Până de curând am lucrat PENTRU bani, nu pe bani…da…am conștientizat asta după vreo 16 ani de muncit în absurditatea unei gândiri care m-a ținut departe de evoluție. Căci, pentru mine, acum, banii înseamnă energie, circularea energiei mai exact, pentru că banii nu mai reprezintă singurele metode de schimb.
Acum înțeleg că pentru orice acțiune a mea, primesc ceva de valoare apropiată la schimb, fie că este vorba despre un produs, despre un serviciu sau banii în sine, pe care îi pot da la schimb pe ceea ce consider că am nevoie.
Dintre infinitele variante de schimb de ce să ne blocăm la una? La bani…:)
Îți ofer un exemplu: Atunci când ofer un serviciu cuiva, în mod clasic aș fi răplătită doar cu bani. Bani pe care i-aș da la schimb pe mâncare, cărți, cursuri, haine, benzină, diverse servicii, etc. Atunci… de ce este musai să primesc bani dacă îi voi da oricum la schimb pe alte servicii sau obiecte pe care le-aș putea poate primi direct de la cel pe care îl ajut? Are sens și pentru tine ce zic?
Când ești în capcana de a lucra pentru bani, toată atenția și energia sunt concentrate acolo. Creativitatea, libertatea, bucuria pot fi umbrite de gândurile noastre limitative, precum:
- Fiecare să se descurce singur, fiecare pentru el (de câte ori ați auzit asta la școală ? ).
- Nimic nu este gratis.
- Banii se câștigă greu, muncind cu greu etc.
Auzind frecvent toate acestea ajungem să le credem și să ne identificăm cu ele. Și totuși… se poate și altfel. Adevărata prosperitatea vine cu efort minim, cu bucurie. Atunci când creativitea explodează și ideile curg și oricât am munci la ceea ce ne place totul pare ușor și frumos, nu ne mai simțim obosiți ci, din contră, ne încărcăm cu energie.
Ce perspective am despre voluntariat/clacă acum?
- Prin voluntariat îți dai voie să greșești, să înveți, să testezi. Ai posibilitatea să testezi ce crezi că ți-ar plăcea să faci în viața de adult sau în altă etapă din viața ta. Te poate ajuta să vezi ce ți se potrivește în materie de studii, cursuri, activități, pe care le vei urma cel puțin o perioadă din viața ta.
- Dacă ajungi la vârstă matură și nu te regăsești în activitatea pe care o practici, voluntariatul este o metodă minunată de a încerca diferite domenii noi.
- Înveți să circuli energia. Să dăruiești valoare și să primești valoare.
- Voluntariatul îți permite să îți depășești limitări psihice, să îți reglezi emoții.
- Îți poți dezvolta noi abilități, în funcție de domeniul pe care îl alegi: să scrii, să faci clipuri, să îți dezvolți latura creativă, să ai contact cu oameni de succes, să te inspiri din gândirea și obiceiurile lor (căci noi învățăm cel mai bine din exemple. Dacă exemplele din viața noastră sunt ‘’sănătoase’’ și noi putem fi. Practic, voluntariatul îți poate scurta calea spre succes)
- Voluntariatul te poate ’’trata’’ de competitivitate. Majoritatea dintre noi am fost educați să fim în competiție cu cei din jurul nostru, că trebuie să arătăm în permanență cât suntem de buni, prin orice metodă. Ei bine, prin voluntariat avem oportunitatea să învățăm să facem echipă, să conștientizăm că fiecare dintre noi este unic, are anumite abilități și fiecare are harul său. Așa cum nu putem compara struguri cu porumb, nu putem compara inteligența muzicală cu inteligența matematică, de exemplu.
- Lucrând în echipă ne dezvoltăm empatia și abilitățile de comunicare într-un mod armonios.
- Este o experiență pe care o poți adăuga la CV-ul personal.
Poate că dacă la 18 ani aș fi avut aceste perspective despre voluntariat, aș fi fost mai implicată în diferite acțiuni, cu inima deschisă să ajut cu sinceritate….însă n-aș mai fi scris acest articol acum, aici, pentru mine, pentru tine :).
Tu ce relație ai cu banii sau cu voluntariatul? Dacă alegi să împărtășești cu noi ar fi minunat. Vom citi cu plăcere!
P. S. Distribuie articolul și către prietenii tăi interesați să-l citească.
At the same time, one might be afraid to offer help because the friend might feel insulted. The friend might say: „I’m an adult person. I’m not helpless. Don’t you think I can do this?!” So out of respect you leave them in peace.
Hey John. Thank you for your feedback! Yes, you are right. Completely in accord with what you wrote. When we offer help is great to do this being aware, when our friend ask for it. We need to pay attention at this because, in my opinion is a line very subtle between offering when somebody is asking and being indifferent. If we believe that we can do something instead of our friend we might take the power of that person, the opportunity to grow, to learn.